Upphosrätt är censur

 

I det här projektet ville jag utforska utifrån den debatt som varit under året kring Wikimedia och Bildupphovsrätt i Sverige och risken för inskränkningar i den privata sfären om din rätt som privatperson att fotografera och publicera bilder på offentlig konst efter den juridiska process som varit.

Det fanns två saker som jag upplevde som särskilt problematiska medan jag arbetade med denna film. Det ena var att det finns inget givet sätt att arbeta med referenser i en visuell essä på samma sätt som du kan göra i en akademisk text. Den andra var att hösten 2017 inte bjöd på ett direkt optimalt väder att filma i. Slutligen löste jag det genom att filma offentlig konst inomhus, exempelvis på Sahlgrenska, något som är väldigt känsligt då inomhus på sjukhus är ett område du inte får filma på och jag blev tillsagd flera gånger av personal trots tillstånd. Jämför jag med bilderna från exempelvis från ljusutställningen på Biblioteket så märks det att jag har haft mycket mer tid att välja utsnitt och bildkompositioner.

 
 

Har upphovsrätt blivit censur?

Efter ett uppmärksammat fall i högsta domstolen om rätten att publicera offentlig konst på nätet. vann Bildupphovsrätt Sverige gentemot Wikimedia, vilket gör att det blir ett otydligare rättsläge för privatpersoner när det kommer till att publicera bilder från det offentliga rummet på sociala medier när det också befinner sig offentlig konst på samma bild. Har upphovsrätt blivit censur?

 
Föregående
Föregående

Varför leker inte barn längre på lekparker?

Nästa
Nästa

Attentions sommarläger