Kan du lösa Västlänken?

 

Idéerna till detta projekt växte fram under sommaren när jag läste en kurs om samtidskonst och politik på Valand där jag belyste vattenspelet vid Götaplatsen, som fick mig att fundera en del på det politiska styret och inte minst den polariserande frågan rörande Västlänken, min tanke var att fotografera byggarbetsplatserna där stationerna byggs. Jag hade också en idé att skildra dessa i form av pussel där besökarna på vernissaget måste interagera med verket och pussla ihop pusslet för att se bilden.

Jag har en viss emotionell koppling till pussel, egentligen gillar jag inte att lägga pussel, men när min sambo var sjuk i strupcancer så fanns det alltid pussel i väntrummet och mellan varje strålning, innan operationen och jag stod i väntrummet, fanns det tusenbitarspussel som alla löste kollektivt, vid varje besök växte mer och mer av bilden fram tills det var klart och det ersattes med ett nytt pussel.

De senaste åren så har jag arbetat mycket med bildspel och film, vilket jag i och för sig också är ett medium som jag gillar men jag såg fram mot att göra ett projekt som måste visas i fysisk form på en utställning för att fungera, där själva formatet förstärker den röra som byggnationen av Västlänken orsakar, samt att visualisera att det är ett omfattande projekt där du inte kan se hela bilden. Jag tänker också på att det är kongenialt med Marshall McLuhans välkända citat om att mediet är budskapet, som innebär att mediet i sig också har ett budskap utöver det innehåll som kommuniceras, mediet blir ett eget meddelande vilket skapar ett symbiotiskt förhållande till innehållet genom hur både val av medium och innehåll påverkar hur det slutliga verket uppfattas av åskådaren (McLuhan, 1964 s. 7-8).

Referens:
McLuhan, M. (1964). Understanding Media: The Extensions of Man. Massachusetts, USA: MIT Press.

Föregående
Föregående

En skötares dagbok

Nästa
Nästa

Skilda världar